Możesz być zaskoczony, że twoje ciało podczas diety, potrzebuje pewnej dawki dobrego tłuszczu. Wiesz do czego? Na przykład do przyswojenia witamin A, D, E i K. Być może słyszałeś także o kwasach tłuszczowych Omega-3, które mogą chronić twoje ciało przed stanami zapalnymi.

Ale bądzmy tutaj czujni: wybierajmy właściwy tłuszcz i używajmy tylko niewielkich jego ilości! Warto być świadomym, że obecnie bardzo dużo produktów ma w sobie tłuszcz. Więc upewnij się, że wybierasz produkty chude lub o mniejszej zawartości tłuszczu.

Nie używaj dużo masła lub margaryny. Lepiej dodaj trochę tłuszczów roślinnych, takich jak dobra oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich czy oliwa dyniowa do swojej diety. Upewnij się, że oleje te są wysokiej jakości. Możesz też zamiast oliwy zjeść odrobinę orzechów lub nasion (np. nasion słonecznika lub pestek dyni). Uważaj jednak, aby te porcje były na prawdę małe.